Onderzoek
22 maart 2019 – Aandacht voor culturele identiteit basis voor succesvolle toekomst
Kennis van je culturele roots, weten wie je bent en een doordacht toekomstplan zijn van grote betekenis voor de persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling van jongeren met een Afrikaanse achtergrond. Het zijn onmisbare voorwaarden voor succesvolle burgerschapsvorming en maatschappelijke integratie van deze jongeren die nu nog onvoldoende meekomen in de moderne samenleving.
Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek naar jongerenwerk in Amsterdam Zuidoost en Lewisham in Londen – twee grootstedelijke gebieden in Europa met een hoog percentage sociaaleconomisch kwetsbare bewoners met een Afrikaanse achtergrond.
In deze studie is gekeken naar wat goed werkt in de begeleiding van jeugd door jongerenwerkers. Veelvoorkomende problemen bij deze jongeren zijn ervaringen met racisme, discriminatie en maatschappelijke uitsluiting en een daarmee samenhangend laag ambitieniveau.
Een goede aanpak blijkt de jongeren in kwestie cultureel-historisch bewustzijn van hun verleden bij te brengen en daarmee de trots voor hun voorouders te vergroten. Dit versterkt hun weerbaarheid tegen alledaagse vooroordelen en hun ambitie op het gebied van scholing en arbeidsmarkt.
Het project is uitgevoerd met steun van het Europees Erasmus+ programma.
10 januari 2017 – Voorlopige conclusie Best of both Worlds

De jongerenwerkers van Swazoom onderzochten de praktijk van het jongerenwerk in Londen en omgekeerd met als doel de best practices of ‘both worlds’ op het gebied van jongerenwerk in Londen en Amsterdam Zuidoost te combineren. De voorlopige conclusie van het project is dat het jongerenwerk zich meer bezig moet houden met het cultureel bewustzijn van jongeren van Afrikaans – Caribische afkomst vanwege de pedagogische waarde die dat heeft voor hun maatschappelijke toekomst. Een stevig, positief identiteitsbeeld vergroot de maatschappelijke kansen van jongeren en etnisch cultureel bewustzijn is daar een belangrijk onderdeel van.
Bij deze doelgroep moet worden gewerkt aan een gevarieerd sociaal netwerk, brede kennis en een veelzijdige set aan vaardigheden in combinatie met identiteitsvorming en cultureel bewustzijn. Door gericht hieraan te werken vanuit het jongerenwerk en andere voorzieningen als het onderwijs, kan de mindset veranderen van “ik ben mogelijk slachtoffer van ongelijke behandeling, van etnisch profileren, van achterstand op de arbeidsmarkt en van de Zwarte Pieten discussie” naar een meer zelfbewuste houding – “dit ben ik en dit kan ik”. Dit draagt bij aan een beter maatschappelijk perspectief.
Deze maand zal het eindrapport worden gepubliceerd via deze website via het Europees platform van Erasmus+.
Meer informatie over Erasmus+ vindt u op www.erasmusplus.nl.